Хто, де і як найчастіше обманює киян

Ресторани недодають майже половину порції, на АЗС не доливають півлітра бензину, а на ринках на одному клієнті недоважують 50-100 грам.

Хто, де і як найчастіше обманює киян

Кияни буквально завалили «Сегодня» скаргами на обмани з боку кафе, клінік, заправок – мовляв, недоливи, зменшили порцію або поставили помилковий діагноз для викачування грошей. Експерти підтвердили: нині обманюють майже всі, причому нерідко з санкцій керівництва.

Бензин

Навіть якщо електронний лічильник на АЗС показує правильну суму, заправники умудряються не доливати бензин. «Якщо не брати до уваги змішування дорогого і низькооктанового бензину, АЗС економлять на паливних шлангах – вони на АЗС дуже довгі, і на півлітра можна легко обдурити. Лічильник показує, що бензин пішов в бак, але залишки, приблизно 0,5 л, залишаються в шлангу. Звичайно, «пістолетник» працює у зв’язці з операторами і керівництвом», – розповідає заступник директора НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев. Півлітра – це в середньому 5 грн, які кожен водій залишає на заправці крім оплати палива (див. графік). В кінці дня загальний навар на недоливі, який ділять між собою керівництво і працівники АЗС, може досягати декількох сотень гривень. Єдиний вихід, кажуть експерти, – піднімати шланг і зливати залишки в бак.

Їжа та напої

Не доливають напої і не докладають їжу, як кажуть експерти, в 80% ресторанів і кафе. «У 80% закладів страви перед подачею не зважують, а накладають “на око”. Навіть якщо порцію не зменшують навмисне, вона, як правило, на 15% легше позначеної в меню. А якщо дурять навмисно, то до 40%.

У барах заробляють в першу чергу на коктейлях: через лід вони наполовину менші. Не доливають і алкоголь», – розповідає нам гендиректор компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова. Експерти радять брати пляшку цілком, а коктейль нехай роблять при вас. Ну а порцію, якщо ви не впевнені у вазі, можна попросити переважити при вас.

На ринках теж недоважують по 50-100 грамів на кожному продукті, а в супермаркетах «грають» цінниками – на прилавку ціна товару одна, на касі – вже вище. «Ціна на касі може збільшитися на 10-50%. Тобто при обороті в рік в 20 млрд грн у великій мережі близько 1 млрд – заробіток на цінниках. Це умисне нанесення фінансових збитків громадянам, що повинно каратися за законом », – розповідає правозахисник Едуард Багіров.

Квіти

Квітникарі продають 15-20% продукції зіпсованою і «реанімованою». «У обламаному бутоні ми робимо дірку, загострюємо стебло, акуратненько надіваємо і продаємо, – розповідає нам продавець квітів на ринку «Виноградар» Людмила. – Часто у троянди ламається стебло. Ми надіваємо обидва кінці на зубочистку, місце з’єднання закриваємо листочками за допомогою степлера і продаємо. Несвіжі бутони троянд ми підстригаємо і підфарбовуємо. У хризантем часто нижні пелюстки скріплюємо з рештою за допомогою розігрітого воску. За день не викинуті квіти дозволяють заощадити до 400 грн».

Зуби і банки

Скаржаться і на приватні клініки. До нас звернувся киянин Сергій Онопко, якому в приватній стоматологічній клініці спеціально поставили неправильний діагноз. За лікування того, чого немає, йому довелося б заплатити 3 тис. грн. «У іншій клініці мені сказали, що зуб в порядку. Просто інфекція, і треба пополоскати. Розповіли, що так приватні клініки заробляють на клієнтах», – говорить Сергій.

Грішать і банки. Багато стикалися з ситуацією, коли розстрочку пропонують без якихось переплат, консультант довго переконує в цьому, а при оплаті кредиту спливають суми від 20 до 35 грн. Виявляється, в договорах дрібними літерами прописана сума за обробку щомісячного платежу. І в рік клієнт переплачує до 420 грн. «Ще більше банки заробляють при транзакціях – перерахування грошей з одного рахунку на інший. При перекладі десяті частки копійок відкидаються без округлення. І річні обчислення доходять до десятків мільйонів гривень. Якщо в день проходить операцій на 100 млн грн, банк заробляє близько 1 млн», – говорить Г. Рябцев.

Share Button
!

правила коментування

Поділіться думками





реклама: