Жахи київського фастфуду (шаурма, кури-гриль)

Кіоски з курами-гриль стоять вже практично по всій країні. Багато чим це зручно – навіщо купувати курку сиру, возитися півдня, щоб смачно пообідати. В ларьку вже з десяток готових курей – вибирай будь-що. Виглядають вони аж надто апетитно. Але не кожний знає, звідки кури поступають в ці намети і якої вони якості.

На відміну від дрібних кіосків, великі супермаркети викликають більше довіри у громадян. Неначебто там продукція закупляється на фермах, проходить санітарну перевірку, відповідає стандартам. Принаймні, так повинно бути.

Але мало хто знає, що супермаркети не готують на грилі. Судіть самі. Після відвантаження з птахофабрики не всім тушкам поталанить бути розпроданими в перший або навіть у другий тиждень. Не дивлячись на низьку температуру, при якій зберігається м’ясо у великих супермаркетах, більше півтора тижня воно там не витримує. Свинину, після того, як вона починає попахувати, рясно посипають приправами і виставляють на прилавок під виглядом біфштекса. Ту, що пахне сильніше, маринують і знову ж таки виставляють на прилавок під виглядом готових шашликів.

Але що робити з курями, продавці довгий час не знали. Спочатку з’явилися невеликі намети з грилем, і тільки потім “курочки” перекочували до супермаркетів. Відповідь лежала на поверхні: коли курка вже втрачає свій товарний вигляд, її теж рясно посипають приправами і поміщають в гриль. Там їй “життя” забезпечене ще на два-три тижні, якщо не куплять раніше.

– У нас в магазині була спеціальна кімната для зіпсованого м’яса. Туди зносили курей, свинину, яловичину. Температура в ній була набагато нижче, ніж в простих холодильниках. В таких кімнатах товар міг пролежати ще тиждень. Кури поступово відправляли на гриль. Але коли їх приправляли, кухарі могли спокійно залишити пару тушок на ніч. Вони валялися на кухні, падали на підлогу. Іноді їх навіть не мили, а просто приправляли перцем і відправляли на гриль, – розповів Андрій, який декілька місяців працював в одному з супермаркетів міста. Звичайно, не можна стверджувати, що у всіх магазинах відбувається подібне. Часто у великих маркетах кури коштують дорожче, ніж в кіосках. Тому можна припускати, що і якість їх вище.

Хрусткий “маринад”

Невеликі кіоски тримають приватні підприємці. Вони одержують ліцензію на торгівлю, “благословення” санепідстанції і спокійно починають годувати людей курятиною. Не дивлячись на все дозвільні документи, дізнатись у продавців, де вони беруть свою продукцію, практично неможливо.

Сергій, який не схотів назвати своє прізвище, пару років тому займався подібною торгівлею. Відкрити свій бізнес порадили знайомі – вкладення невеликі, а прибуток може бути у декілька разів більше. Їздити і шукати постачальників вже не потрібно – зараз сотні посередників, що перепродують заморожені тушки курей з птахоферм.

– Мене якнайбільше налякав той факт, що нормальна курка в селі росте півроку, а на птахофабриці величезний бройлер зростає всього за 45 діб. І незрозуміло, якою “поганню” їх напихають на фермах, якщо за такий короткий термін вони досягають величезних розмірів, – згадує Сергій.

Буквально за місяць бізнес налагодився. Сергій відкрив три кіоски в різних районах міста. “Заготівки” домовився тримати в одній з шкіл. Там ночами в шкільній їдальні вони в трьох пластикових бочках залишали маринувати курей.

– Важче всього влітку. Ми не додавали води, просто всипали декілька упаковок спецій і залишали курей на двоє діб, дивлячись як розпродасться попереднє завезення. Бувало, тільки за одну ніч всі кури починали видавати такий запах, що вранці діти не могли зайти в їдальню, а нам дзвонив директор школи і обіцяв вигнати. Якщо кури починали пахнути, доводилося купувати ще декілька пачок приправ, більше солити їх і додавати оцет. Тоді взагалі ніякого запаху не було. Сама тушка могла вже розкладатися, а пахла дуже смачно, – розказує Сергій.

А псувалися кури такими темпами, що на гриль вони практично всі потрапляли в нетоварному вигляді. За словами Сергія, справа розв’язувалася великою кількістю перцю, яким намазували кожну тушку. Якщо вона була дуже бліда, її натирали харчовими фарбниками. І, вуаля, на рожні вже крутиться рум’яна приваблива курочка. Багато птахоферм, що поставляють курей, робили велику знижку, якщо реалізатори забирали у них дохлих курей. Особливо вони хороші для грилю. Сергій стверджує, що ніколи не купував дохлятину, а ось конкуренти не гребували забирати її дешево. Крім того, за словами Сергія, деякі продавці намазували курей марганцівкою, щоб додати їм товарного вигляду. А ось ужастики, що курей відмочують у формаліні, яким обмивають трупи в морзі, – вигадка, – говорить Сергій.

– Найбільша біда для мене – це антисанітарія. Мені б і самому хотілося орендувати чисте приміщення, там організувати виробництво, щоб все було чинно-благородно. Але ці приміщення коштували таких грошей, що доводилося домовлятися з шкільними їдальнями. А там тарганів багато. Хоч ми і закривали бочонки кришкою, вони постійно туди пролізали. Маринад не міняли по декілька тижнів. Тобто замочили десяток курей, потім в тій же бочці ще десяток і так далі. Тільки коли вже починало “пахнути”, виносили полоскати бочки. Один раз навіть виловили з місткості дохлого щура. Після чого “тару” все-таки помили, – згадує Сергій.

Якщо місцеві підприємці мають зв’язки і прагнуть дотримуватися хоч якоїсь гігієну, то приїжджі гості кавказької національності, за твердженням Сергія, не дотримуються ніяких правил.

Найпоганіші кури стають шаурмою

Одне з найпопулярніших і швидких ласощів у столиці – шаурма. Вона навіть популярніше кур-гриль. І в центрі, і у всіх спальних районах можна налічити пару десятків наметів з шаурмою.Але мало хто знає, що як м’ясо для цієї страви використовують нерозпродані кури-гриль, які покрутилися на рожні більше двох тижнів і втратили товарний вигляд. 

– Тушки вже роздуті, а запах перебиває навіть приправи. Тоді ми розрізаємо, ще раз маринуємо вже смажених курей і потім відправляємо на шаурму, – розповідає Сергій.

– Там вони на гарячій деці можуть “прожити” ще тиждень. Але в основному розпродаються за пару діб. До речі, рідко шаурма готується з нормального м’яса. На неї відправляють всі відходи – те, що вже ніяк не можна використовувати.

Пару місяців тому міліція прикрила одну з найжахливіших точок шаурми в Києві біля метро “Шулявська”. В одному з ларьків з яскравою вивіскою і “смачними” закликами правоохоронці звернули увагу на сходи, що ведуть на другий поверх. Те, що було там, уразило всіх.

Якщо на першому поверсі – люди в білих фартухах, усміхаючись, годували народ, то на другому чекала своєї черги наступна порція м’яса. Його маринували прямо в іржавих умивальниках, навколо валялися брудні ганчірки. Замаринована курятина лежала поряд з котячою мискою. Навколо – тьма мошок. І це тільки одна точка. Подібних їй в столиці сотні.

– Ми домовлялися з шкільною їдальнею, а у кавказців немає такої можливості, їм довіряють менше. Тому вони часто маринують м’ясо прямо там, де живуть або працюють. Біля нас стояв ларьок з “турецькою” шаурмою, так м’ясо там маринувалося в кульках. Вони привозили його, вечорами обробляли, запихали в кульки і залишали на ніч. Купували один великий гриль з напівфабрикатом, він у них крутився місяць, а народ годували м’ясом з-під прилавка. Був серпень, жара стояла страшна, і навіть жахливо уявити, що з тим м’ясом могло відбутися за ніч і яке воно було вже вранці. Але нічого, покупці у них були, ще і дивувалися, яке м’ясо ніжне. А воно вже, напевно, не ніжне було, а просто таке, що вже напіврозклалося і зажарене, – говорить Сергій.

– Зрозуміла справа, після того, як все бачив своїми очима, ніколи не доторкнуся до шаурми і курей-гриль. Тепер і друзів відмовляю. З ними воюю, а вони все одно купують.

В київській мерії вже кілька разів заявляли, що всі нелегальні кіоски з шаурмою прикриють. Заступники мера Києва загрожували торговцям перевірками і штрафами. Але намети не тільки не закривають, здається, їх стає ще більше.

Кіоски-ларьки-намети з шаурмою і курами-гриль за декілька місяців значно збільшили свою “популяцію”.

– Всього в столиці працює близько шести тисяч ларьків з різними бутербродами, шаурмою і курами-гриль, – розповіли у мерії. Ми до них також зараховуємо і торговців пивом і жуйками, у яких не завжди буває якісна продукція. Близько чотирьох тисяч ларьків працюють незаконно! А всі намети з гарячим живленням потрібно закрити. В них повна антисанітарія, ніяких умов для приготування гарячої їжі, якість продукції часто не відповідає санітарним вимогам. Ми постійно проводимо перевірки, боремося з ними, намагаємося закривати. Але за всіма важко устежити. Буває, продукція в таких наметах продається без супровідних документів. Та і самі ларьки встановлені без дозволу.

Виходить, що при всьому бажанні ні київська адміністрація, ні санепідстанція не можуть злагодити з власниками неякісної шаурми. Єдина міра – це під час перевірок виявляти неякісні продукти і закривати ларьки. Або чекати, поки людина отруїться і вже по факту намагатися закрити заклад. А поки що продавці кур-гриль і шаурми диктують місту свої умови.

В міліції

Говорить Володимир Дмитренко, заступник начальника ЦГЗ ГУ МВС України в Києві:

– Буквально недавно співробітники ветеринарної міліції перевірили один з супермаркетів Деснянського району столиці. Знайшли порушення санітарних норм, неправильне зберігання м’ясопродукції. Наприклад, морожена риба була взагалі без необхідного маркування. Незрозуміло, звідки вона і який має термін придатності. Міліція регулярно проводить рейди по точках торгівлі шаурми і кур-гриль. Часто ми фіксуємо порушення санітарних норм, неправильне зберігання м’яса. В таких випадках продукція вилучається і утилізується. А ось власники ларьків легко відбиваються – законодавством передбачено не важке покарання. Часто за рішенням судів власників карають штрафами.

Share Button
!

правила коментування

Поділіться думками





реклама: