Як обманюють у ресторанах – 2

Ми вже публікували статтю про те, як одурюють клієнтів у столичних ресторанах. Персоналу так і свербить недоложити у тарілку їжу, замінити дорогий сир дешевим або вкрасти половину закуски з банкета. Публікація викликала живий інтерес: тепер читачі делилятся власним досвідом і розповідями про десятки інших способах обману в ресторанах.

Вимагають доплату «за обслуговування»

Недавно у мене було весілля. Гостей покликали на 18.30. Приблизно в 18.00 директор ресторану відкликав мою довірену людину в сторону і сказав, що треба доплатити 10% від суми замовлення за обслуговування. Інакше погрозив вимкнути світло і відправити офіціантів по будинках. І робіть, мовляв, що хочете. Довелося доплатити. Про те, що сперли 20% горілки і шампанського, я вже і не говорю.

Замість соку приносять нектар

Часто, якщо замовляєте сік, приносять нектар. Виключень майже не буває. Ну хіба що з томатним соком, оскільки томатний «нектар» ще не винайшли.

Приносять не все замовлення

Минулої п’ятниці в суші-барі нам не принесли замовлені ролли. Ми замовили декілька видів. Офіціант сказав, що приносити будуть «у міру готовності». Але один так і не приготували. Ми спочатку шум не піднімали, думали, принесуть бракуючу порцію пізніше. Не принесли. А в чек пробили, затверджуючи, що ми «з’їли і не помітили». Сперечатися не стали – заплатили за все замовлення. Але настрій був гірше нікуди.

Міняють великі келихи на маленькі

Приходимо утрьох в більярдну, замовляємо пиво, приносять три келихи по 0,5 л, другий і третій раз – аналогічно. Але коли пиво замовляється в четвертий раз, офіціант приносить його в інших стаканах – вони красивіше і вище.

І так повторюється ще і ще. Ми подумали, що на кухні не встигають мити посуд, ось келихи і замінили. Але одного разу прийшли туди з другом, який раніше в цьому закладі не був. І коли він побачив ці келихи, відразу помітив обман. Точно такі келихи є у нього удома, і їх місткість – 0,4 л! Виходить недолив 100 грамів з келиху. А платиш же як за 0,5 л.

Повертають оливкам другу молодість

Була свідком, як у дуже пристойному ресторані дівчата на кухні з недоїдків оливки вибирали і складали їх в банку, це щоб потім ними сервірувати блюда для інших відвідувачів.

КОМЕНТАР юридичний:

– Якщо в ресторані недоважують порції або недоливають напої, потрібно звертатися у відділ захисту прав споживачів. Вони проведуть контрольну закупівлю і, якщо з’ясується, що було дійсне порушення, на заклад накладуть штраф.

Правда, розмір штрафу залежить від того, хто відповідатиме за правопорушення. Якщо винуватий кухар або бармен, то штраф буде мінімальним. Для власника – юридичної особи – штрафи посерйозніше. Тільки довести його вину дуже і дуже складно…

ПОРАДИ БУВАЛИХ

Перехитрити обманщиків можна. Купуємо горілочку, відкриваємо банку….

А ми з недавніх пір в ресторани не ходимо. Але час в теплій компанії проводимо непогано. Купуємо горілочку, відкриваємо банку з грибками-огірочками, особисто законсервованими або купленими у перевірених бабусь в селі. І всі ресторани «по барабану».

Беремо м’ясо «для Тузіка»

А я всі залишки з тарілки забираю з собою. До чого руки не дійшли – собі на пізню вечерю, недоїдки – для собаки. Тільки зараз зрозуміла, як же офіціанти мене за це ненавидять!

 Залишаємо лід офіціантам

В ресторанах краще пити вино з пляшки, яку при тобі відкоркували. І мінералку. Лід хай жують самі.

Що не з’їли – понадкусуємо

Завжди стараюся на своїх тарілках не залишати цілих шматків м’яса або незайманих пучків зелені. Саме для того, щоб вони в іншу тарілку не потрапили!

А ЯК У НИХ?

За кордоном теж дурять

В Голландії майже всі італійські ресторани тримають турки. Готують так, що в Італії за таке б давно морду набили… Місцеві це знають і обходять такі ресторани стороною, а ось туристи на ці прийоми попадаються.

Так скрізь одурюють. В іспанському ресторані замовили картопляний салат з рибою і оливками… Картопля точно була, а ось оливки і рибу так і не побачила. Та і в Америці нерідко зустрічаються в журналах статті на тему «Як вас одурюють в ресторанах?».

В Парижі офіціанти терпіти не можуть, коли російські туристи говорять з ними не по-французьки, а по-англійськи. Можуть спеціально салат пересолити або нібито випадково переплутати замовлення. І обрахувати так і норовлять.

kp.ru

Переклад на українську мову: Lohotron.in.ua

Залишити відповідь

Ви маєте змогу за кілька секунд швидко ввійти за допомогою: 

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: